Ustal na ile im te zapsy starczą ?
elaaa: Podróżnicy stwierdzili że jesli będą spożywali każdego dnia pełne racje żywnosciowe , to
zapaasy starczą im na 8 dni. Ustal na ile dni starczy im te zapasy ,jeśli racje
żywościowe zostaną zmniejszone o 1/3
15 mar 22:29
elaaa: Ustal na ile im te zapsy starczą ?
elaaa: Podróżnicy stwierdzili że jesli będą spożywali każdego dnia pełne racje
żywnosciowe , to
zapaasy starczą im na 8 dni. Ustal na ile dni starczy im te zapasy ,jeśli racje
żywościowe zostaną zmniejszone o 1/3
15 mar 22:46
Basia: podpowiadam
15 mar 23:29
Basia:
x - racja żywnościowa na 1 dzień
n - liczba podróżników
n*x - tyle zjadają przez 1 dzień
starczy na 8 dni czyli ich zapas to:
Z = 8*n*x
x - (1/3)*x = (2/3)*x - racja zmniejszona
Z się nie zminia
n się nie zmienia
y - liczba dni
Z = y*n*(2/3)*x
2*y*n*x
8*n*x = --------------
3
podziel obustronnie przez n*x
i wylicz z otzrymanego równania y
pamiętaj, że y∈N i y>8
15 mar 23:35
elaaa: a nie mozna by tego rozwiażać bo jakas nie czaje!
15 mar 23:50