Wielomiany
szymek: (x2 − 9)2 − (x+3)2 ≥ 0
proszę o pomoc
6 lis 16:21
Jolanta: x2−9=(x+3)(x−3)
6 lis 16:25
szymek: to wychodzi x4 − 17x2 − 6x + 72 ≥ 0
ale co dalej?
6 lis 16:26
Jolanta: (x+3)(x−3)(x+3)(x−3)−(x+3)2≥0
(x+3)2(x−3)2−(x+3)2≥0 przed nawias (x+3)2
6 lis 16:29
Jolanta: zagladniesz pewnie jak zrobisz

(x+3)
2((x−3)
2−1)≥0
(x+3)
2=0 x
2−6x+8=0
x=−3 Δ=36−32=4 x
1=4 x
2=2
zaznaczasz pierwiastki na osi a>0 czyli zaczynasz rysowac linię od prawej strony od góry,
pamiętaj ,ze przy pierwiastkach parzystokrotnych odbja sie ( nie pzechodzi przez nie )
6 lis 16:47
szymek: Dokładnie tak mi wyszło, wielkie dzięki za pomoc
6 lis 16:54
Jolanta:

x=−3 pierwiastek czterokrotny
x=2 x=4
(x
2−9)
2−(x+3)
2 ≥0 x∊(−
∞ ;2 > u <4 ;
∞)
6 lis 16:59
szymek: hmm ale dlaczego −3 jest pierwiastkiem czterokrotnym? Mi wyszło, że dwukrotnym co w zasadzie
wyniku nie zmienia ale jestem ciekaw.
6 lis 17:06
rix: Jolancie się pomyliło

x=−3 jest pierwiastkiem dwukrotnym
6 lis 17:08