minilotto 3 z 5 z 8 z 42 . prawdopodobieństwo.
Marek: Pytam ponownie. Może prościej.

Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia 3 liczb z wylosowanych 5 z puli 42 obstawiając 8 z nich
(system) ?
Skreślam 8, LOTTO losuje 5, wygrywam 3.
| | | | | |
Wiem że niewylosowane to | = | =561, |
| | | |
ale jak wyliczyć |A| ?
Dzięki za pomoc.
6 lis 15:40
Basia:
dokładnie 3 trafne ⇒
Twoje 3 muszą być z wylosowanej piątki
reszta czyli 5 (bo skreślasz 8) spoza piątki czyli z 42−5 = 37
6 lis 17:12
Marek: @reszta czyli 5 (bo skreślasz 8) spoza piątki czyli z 42−5 = 37
napewno?
Moje są 3 trafne, reszta czyli 2 (z5) wylosowanych przez LOTTO będzie w 42−8=34, w zbiorze
"nietrafionych".
Te trafne będą w obszarze 8 skreślinych. Tylko nie wiem czy mam obliczyć owe 3z8 czy 3z5.
8 bo tyle skreślam, czy 5 bo tyle losuje lotto?
6 lis 17:35
Marek: z=zbiór wszystkich licz
l−zbiór wylosowanych
n−zbiór trafionych
s−zbiór systemu
| | | |
klasycznie LOTTO losuje | , czyli 5z42. domyślnie tutaj system równa się 5, s=5. |
| | |
| | | | | |
W każfdym systemie |Ω|= | , tu |Ω|=5z42= | |
| | | |
Trafienie 3 <=> s=5 (czyli zwyczajne skreślenie 5ciu)
z=42, l=5, s=l=5, n=3, ! s=l !
Jak to wygląda gdy
z=42, l=5, s=8, n=3
===============
Wydaje mi się:
to jest 4,71 razy więcej niż w systemie zwykłym gdzie s=5.
Czy to jest dobrze?
8=s 34=z−s | 42=z
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3=n 2=l−n | 5=l
6 lis 17:53
Basia:
nie zgadzam się, ale nie jestem nieomylna
po losowaniu mamy
5 wygrywających + 37 przegrywających
wybieramy 8 czyli 3 z 5 i 5 z 37
6 lis 17:57
Marek: Basiu, nie może być 37 przegrywających, ponieważ zbiór tych liczb znajduje się wtedy w zbiorze
8 cyfr skreślonych więc znalazłyby się razem z tymi 3 w zbiorze wygrywających i wtedy byłoby
ich 3 lub 4 lub 5.
Dlatego uważam że zbiór licz przegrywających znajduje się poza zbiorem wygrywających do których
należą wszystkie moje skreślone (s=8). jakakolwiek liczba znajdująca się w 8 jest tu sukcesem.
Szukam odpowiedzi na to ile jest kombinacji trójek (n=3) a losowane jest pięć liczb (l=5), z
tego wynika że 3 liczby z 5 losowanych (NzL) znajdują się w wygrywających, natomiast pozostałe
2 (5−2=L−N) w zbiorze przegrywających.
Jestem pewien, że kombinacja przegrywających to 2z34=(5−3)z(42−8)=(L−N)z(Z−S).
Natomiast mam dylemat co do wygrywających.
Napewno 3 z liczb wylosowanych przez LOTTO musi być w zbiorze S lub L.... hym....
| | | |
Skreślając systemem 8 (S=8), 8siem liczb, defakto zawieramy 5z8 zakładów, (LzS)= | =56 |
| | |
zakładów prostych (prosty to 5 skreśleń) i faktycznie przy cenie załadu 1,25 zł zapłacimy
Pani/Panu 70zł.
Klasycznie ilość trafień 3z5z42 wynosi
|A(n=3)|=(NzL)*((Z−S)z(L−N))=(3z5)*((5−3)z(42−5))=(3z5)*(2z37)=10*666=6660
grając systemem 8 obstawiamy defakto 56=5z8 zakładów prostych, ale czy ilość trafnych trójek
wzrasta 56 razy? czy tylko 4,71 raza?
6 lis 20:58
Marek: Basiu,
nie może być po losowaniu 5 wygrywających bo to jest główna wygrana gdzie N=5=L.
A szukam trójek, czyli N=3.
6 lis 21:00
Marek:
Znalazłem wzory. nie wiem czy są dobre. nie do końca rozumiem problematyki.
http://kni.prz.edu.pl/~gozer/lotto_s/prawdopodobienstwo_wzory.php
| | | |
z tego wynika, że wzór Basi jest dobry z tym że trzeba uzupełnić o |Ω|= | |
| | |
Dla:
z=zbiór wszystkich licz
l−zbiór wylosowanych
n−zbiór trafionych
s−zbiór systemu
z=42 l=5 s=8 n=3
3z5z8z42=
6 lis 23:37
Marek: Pytanie do Basi
to jeśli gram systemem 7, oczekuje 3 w grze 5z42, jak wyżej to
Ponieważ 3 muszą być z wylosowanej piątki
reszta czyli 4=7−3 (bo skreślasz 7) spoza piątki czyli z 42−5 = 37.
| | | |
|Ω|= | liczba kombinacji obstawianej w systemie s=7 |
| | |
Co o tym myślisz?
Prawdopodobieństwo strasznie mi nie leżało....

Pozdrawiam
6 lis 23:44
Marek:
Nabieram do tego zaufania.
Chce trafić 3z5 losowanych przez lotto.
Nietrafione to 5z37 ponieważ ostawiam 8 z czego 3 są trafne a 5 chybionych, z puli pozostałych
nie wylosowanych liczb czyli 37=42−5, gdzie 5 to są liczby ostawione nie trafione.
Czyli (trafione)z(wylosowane)*(nietrafione)z(niewylosowane).
| | | |
A to wszystko podzielone przez liczbę zdarzeń elementarnych |Ω|= | . |
| | |
Czyli (skreślone)z(pula).
To jeśli dobrze rozumiem, to:
P(trafione,skreślone) =
| | | |
Co Basiu myślisz o |Ω|= | . Czy to jest dobrze? |
| | |
7 lis 00:00
Marek: uzupełnienie:
niewylosowane = pula − wylosowane,
nietrafione = skreślone − trafione
7 lis 00:23
Marek:
P(trafione,skreślone) =
| | | | | pula−wylosowane | | | skreślone−trafione | |
| | * | | | | |
| |
= |
| |
| | | |
7 lis 01:00