funkcje
D.: prosta y=√3x−2 jest nachylona do osi Ox pod katem
A30st
B.45 st
C 60st
D 0 st
6 lis 15:39
rix: współczynnik kierunkowy to tangens kąta nachylenia prostej do osi OX
6 lis 15:41
D.: hmm

ale to skąplikowane
6 lis 15:42
Basia:
gramatyka i ortografia też są, jak widać, skomplikowane
tgα = √3
szukaj w tablicach dla jakiego kąta tak jest
6 lis 15:45
rix: prosta ma równanie y=ax+b, gdzie a to współczynnik kierunkowy. Napisałem, że współczynnik
kierunkowy to tangens kąta nachylenia prostej do osi OX. Skoro współczynnik kierunkowy wynosi
a=√3 a wiemy, że tangens kąta, którego szukamy to tgα=a więc
tgα=√3.
Nic tu skĄplikowanego. Odczytujesz z tablic, dla jakiego kONta α tgα=√3. Jest to kąt 60stopni
6 lis 15:48
D.: każdemu się może pomylić tym bardziej jak się siedzi 5 godzinę nad zadaniami z matematyki i nie
myśli się o niczym innym. ale dziękuje że potraficie mi pomóc
6 lis 15:56