Funkcja kwadratowa! POMOCY!
groszek: 1. Dane są funkcje f(x) = x2 − 2x + 7 i g(x) = 2x2 − 12x +16.
a) Sprawdź, czy dla argumentu 3 − √5 wartość funkcji f lub funkcji g jest liczbą
całkowitą.
b) Znajdź te argumenty, dla których wartość funkcji f są większe od wartości funkcji g.
c) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez wierzchołki parabol będących wykresami
funkcji f i g.
2. Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x2 − 6x + 4.
a) Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
b) Przez wierzchołek paraboli, będącej wykresem funkcji f, poprowadzono prostą równoległą
do osi OY. Podaj równanie tej prostej.
c) Znajdź te argumenty, dla których wartości funkcji f należą do przedziału <−4,4>.
6 lis 15:35