obliczyc granice funkcji
ola: x→0
6 lis 15:31
Basia:
| | −2 | | −2 | | 2 | |
jeżeli x→0 to podstaw i tyle; będzie |
| = |
| = |
| |
| | sin(−1) | | −sin1 | | sin1 | |
podejrzewam, że ma być raczej lim
x→1
6 lis 15:34
ola: ups, tak pomylka... ma byc do 1
6 lis 15:36
ola: od razu podrzuce taki przyklad:
x→1
6 lis 15:39
Basia:
x
3 + x
2 − 2 = x
3 −1 + x
2 −1 = (x−1)(x
2+x+1)+(x−1)(x+1) = (x−1)(x
2+x+1+x+1) =
(x−1)(x
2+2x+2)
| | x−1 | |
granica = limx→1 |
| * limx→1 (x2+2x+2)= ..... |
| | sin(x−1) | |
dokończ
6 lis 15:39
Basia:
rozłożyć mianowniki jak wyżej
sprowadzić do wspólnego mianownika = (x−1)(x+1)(x2+x+1)
i przekształcić licznik; może coś się skróci
a jeśli nie liczyć lewostronną i prawostronną
6 lis 15:42
ola: dzieki
6 lis 15:43