proszę o pomoc
M: Niech A(n)= 2
22n
Dowiesc, ze dla dowolnej liczby naturalnej n zachodzi nierównosc
log2 A(n) ≤ logA(n) A(n+1)
pierwsze to log o podstawie 2 z A(n)
a drugie log o podstawie A(n) z A(n+1) bo nie wiedziałam jak to zapisać
6 lis 15:11
M: jakieś pomysły?
6 lis 15:31
Basia:
log2A(n) = 22n
A(n+1) = 222n+1 = 222*2n = 242n = 222n*22n =
(222n)22n = [A(n)]22n
logA(n)A(n+1) = 22n
czyli one są sobie równe, chyba, że coś źle interpretuję
6 lis 15:32
M: 242n = 222n*22n
niebardzo to rozumiem
6 lis 15:48
Basia:
42n = (2*2)2n = 22n*22n
przyjrzyj się dobrze; mój zapis jest inny niż Twój
242n = 2(22n*22n)
przedtem nie było nawiasu, ale o to chodzi
6 lis 15:54
M: ok żle przepisałam ale to właśnie tego Twojego zapisu nie rozumiałam ale juz jakoś do niego
doszłam

dzięki za pomoc
6 lis 16:03
Basia:
tylko ja nie wiem czy to jest dobrze
zapis 222n bez nawiasów pozwala to różnie interpretować
nie wiadomo czy to jest
2(2(2n)) (tak odczytałam)
czy ((22)2)n (tak byłoby banalnie proste)
6 lis 16:08
M: pod zadaniem była jeszcze wskazówka
Przypomnienie: Potegowanie wykonujemy od góry, tzn. abc =a(bc).
6 lis 16:14
Basia:
no to dobrze odczyatałam
6 lis 16:15