SŁYNNE ZADANIE
SREBNY: Podobno słynne zadanie ,ulubione nauczyciela,która ja nie wiem kompletnie jak rozwiązać.
Stopiono dwa kawałki stopu−jeden o zawartości 20 proc. czystego srebra, drugi o zawartości 50
proc. czystego srebra. Otrzymano 60 g stopu o zawartości 25 proc. srebra. Oblicz masę każdego
z kawałków stopu.
Będę wdzięczny do końca życia za każdą pomoc w rozwiązaniu tego dziwnego zadania.
6 lis 15:07
Basia:
waga ogółem waga srebra
x 0,2x
y 0,5y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+y 0,2x+0,5y
x+y = 60
0,2x + 0,5y = 0,25(x+y) = 0,25*60 = 15
x+y = 60
0,2x + 0,5y = 15
rozwiąż układ i koniec
6 lis 15:11
matijas: Wielkie,wielkie,wielkie dzięki Basia za aż tak szybką pomoc

.
6 lis 15:14
Bogdan:

i łopatologicznie:
| ⎧ | 20x + 50y = 25*60 ⇒ 2x + 5y = 150 | |
| ⎩ | x + y = 60 ⇒ 2x + 2y = 120 |
|
6 lis 15:19
matijas: wielkie dzięki Bogdan
6 lis 15:21