objętośc
zgaga824: mam problemy z rozwiązaniem zadania zbyt duża przerwa w nauce(takie jest życie ) może mi
ktoś dokładniej wyjaśnić.
trójkąt równoramienny o obwodzie 12 cm i kącie przy wierzchołku 120 stopni obraca się
dookoła podstawy. Oblicz objętość powstałej bryły.
15 mar 22:07
Mickej: widze że to co ci podałem ci nie wystarczyło więc ci jeszcze troche pomogę

tylko
poczekaj chwilke
15 mar 22:12
zgaga824: ok sory ale lata przerwy
15 mar 22:14
Mickej: ok to jedziemy

2a+b=12 bo obwód
b
2=a
2+a
2-2a*a*cos120 mamy taki układ
cos 120=-1\2
b
2=3a
2
b=a
√3 podstawiamy do pierwszego
2a+
√3a=12 wyciągamy a przed nawias i mamy
(2+
√3)a=12 dzielimy przez (2+
√3)
12
a=-----------
(2+
√3)
podstawiasz i wyliczasz sobie b i znasz już wymiary naszego trójkąta a nasza bryła
powstała poprzez obrót to nic innego jak 2 stożki których tworząca to krawędź a wysokość
jest połową długości boku b a promień to wysokość trójkąta
15 mar 22:20
Mickej: wiem jak to jest z przerwą bo ja sie nie uczyłem matmy całe technikum a to jest tylko 4
lata i teraz do matury też nie mogłem sie połapać ale juz idzie dobrze
15 mar 22:21
zgaga824: a mógłbyś mi podać wzór na objętość b wyliczyłam
nie mam materiałów
15 mar 22:32
zgaga824: mam wzór a wysokość trójkąta wyliczmy ze wzoru pitagorasa?
15 mar 22:41
Mickej: objętość stożka
v=1\3P
p*h gdzie P
p=πr
2
wysokość tak z twierdzenia pitagorasa
15 mar 22:49
Eta: Witam ! pomogę Ci

( cierpliwości ... narysuje Ci rysunek)
15 mar 22:55
Eta:
Mickej! można prościej bez wzoru cosinusów , bo:
ostre kąty α trójkata maja miary po α= 30
o
bo α = (180
o - 120
o)/2 = 60
o / 2 = 30
o
Poczekaj " zgaga" narysuję Ci wszystko i wytłumaczę krok po kroku!
Mickej nie obrazisz się co ?
15 mar 22:59
Mickej: nie

chyba nie

a z tym rysowaniem to cięzko0 bedzie
15 mar 23:00
zgaga824: dzięki za pomoc dziś już muszę iśc spać ale jutro zaraz do tego wracam
dobrze pamietam wzór c2=a2 +b2
15 mar 23:07
Eta: C
/ I \
/ I \
b / I \ b IABI = a to H = a/2
/ r I \
A /30o. I O.... \ B r= hΔ ABC
\ I /
\ I /
\ I /
\ I /
D
bryła to dwa stożki sklejone podstawami ( narysuj okrąg od C do D
zaraz będziemy liczyć:
15 mar 23:10
Eta: No i widzisz Mickej ?
ja się staram , a zainteresowana i dzie spać



!
cóż kończę tę pomoc

szkoda ?
15 mar 23:12
Mickej: no ładnie ale gdzie wierzchołki

i ten kąt troche za duży jak na 30 stopni
15 mar 23:12
Eta:
Oj dobra Mickej! ( juz nie mam humoru
15 mar 23:34
zgaga824: sory ale dzieci mi nie pozwalają na zbyt długą nocną naukę a o 5 do pracy
16 mar 13:47