Prosze o szybką odpowiedź
Radzio: Prosze o jakąkolwiek pomoc

Dla jakich wartości (m) układ równań jest oznaczony, dla jakich nieoznaczony, a dla jakich
sprzeczny?
| ⎧ | 35x + 23y = 2 | |
| ⎩ | 6x − my = 20 |
|
6 lis 14:58
Basia:
znasz metodę wyznaczników ? bo tym sposobem byłoby najłatwiej
6 lis 15:08
Radzio: nie zbyt
6 lis 15:09
Radzio: ważne jest rozwiązanie więc jeśli mogłabyś
6 lis 15:13
Basia:
niezbyt to znaczy nie było omawiane, czy było, ale nie bardzo umiem ?
6 lis 15:49
Radzio: nie było omawiane
6 lis 15:50
Basia:
szkoda, skoro nie było trzeba się pomęczyć
pierwsze mnożę przez 15
9x + 10y = 30
10y = 30 − 9x
y = 3 − 0,9x
6x − m(3−0,9x) = 20
6x − 3m + 0,9mx = 20 /*10
60x − 30m + 9mx = 200
3x(20 + 3m) = 30m + 200
1.
20+3m = 0 ⇔ m = −
203
wtedy masz
3x*0 = 30*(−
203) + 200
0 = 0
dla
m = −203 jest nieoznaczony
2.
20+3m ≠ 0 ⇔ m ≠ −
203
wtedy masz
dla
m ≠ −203 jest oznaczony
sprzeczny nigdy nie jest
6 lis 16:02
Bogdan:
Podam jeszcze dwa inne sposoby.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pierwszy sposób:
| ⎧ | 35x + 23y = 2 ⇒ y = −910x + 3 | |
| ⎩ | 6x − my = 20 ⇒ y = 6mx − 20m |
|
| | 6 | | 9 | | 60 | | 20 | |
Układ jest oznaczony, gdy |
| ≠ − |
| ⇒ m ≠ |
| = − |
| |
| | m | | 10 | | −9 | | 3 | |
Układ jest nieoznaczony, gdy:
| 6 | | 9 | | 60 | | 20 | |
| ≠ − |
| ⇒ m ≠ |
| = − |
| |
| m | | 10 | | −9 | | 3 | |
i
| | 20 | |
Stąd dla m = − |
| układ jest nieoznaczony. |
| | 3 | |
Układ jest sprzeczny, gdy:
| 6 | | 9 | | 60 | | 20 | |
| ≠ − |
| ⇒ m ≠ |
| = − |
| |
| m | | 10 | | −9 | | 3 | |
i
| | 20 | | 20 | |
Jeśli jednocześnie m ≠ − |
| i m = − |
| , to znaczy, że dla żadnej liczby m układ nie |
| | 3 | | 3 | |
jest sprzeczny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Drugi sposób
| ⎧ | 35x + 23y = 2 /*30 | |
| ⎩ | 6x − my = 20 |
|
| ⎧ | 6x + 203y = 20 | |
| ⎩ | 6x − my = 20 |
|
| | 20 | | 20 | |
Układ jest oznaczony, gdy |
| ≠ −m ⇒ m ≠ − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 20 | | 20 | |
Układ jest nieoznaczony, gdy |
| = −m i 20 = 20 ⇒ m = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 20 | |
Układ jest sprzeczny, gdy |
| = −m i 20 ≠ 20 nie zachodzi. |
| | 3 | |
6 lis 16:27