matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PROSZE O POMOC
niki:
Oblicz odległość punktu A(3,2) od środka odcinka BC B(−5,−2) C(3,0)
6 lis 14:51
dero2005:
środek odcinka |BC|
−5+3
x =
= −1
2
−2+0
y =
= −1
2
odległość d =
√
(3+1)
2
+ (2+1)
2
=
√
4
2
+ 3
2
=
√
16+9
=
√
25
= 5
6 lis 15:48