matematykaszkolna.pl
. GOSIA: do aga: wielkie dzięki za pomoc mam prośbę mam jeszcze trzy zadanka 1.Na konferencji siedmiu najbogatszych państw świata organizatorzy umieścili flagi tych państw w jednym rzędzie w kolejności losowej. Ile jest różnych rozmieszczeń flag, z których każde mogło się zdarzyć? 2.Wyznacz a1, q i Sn ciągu geometrycznego, jeżeli a3=6, a5=2000, n=4 3.W alfabecie Morse’a występują dwa znaki: ( . ) kropka i ( − ) kreska, a litery w tym alfabecie są ciągami kropek i kresek. Ile liter można zapisać w tym alfabecie za pomocą 4 znaków? mam je zrobione a nie wiem czy dobrze
6 lis 14:48
Aga: Może będzie szybciej jak zaprezentujesz swoje rozwiązania, a ja sprawdzę i ewentualnie napiszę objaśnienia.
6 lis 14:52
Aga: a)7!
6 lis 14:54
GOSIA: 1.każda flaga może być w rzędzie na siedem możliwości czyli 7*7=49 a rozmieszczeń może 49*7( bo jest siedem państw) ale ktoś na forum napisł mi tylko 7! 2.a1 wyszło mi 0,018, q=pierwiastek z 2000/6 a Sn to nawet nie wiem jak zapisać 3. jeśli chodzi o alfabet to będzie wariacja z powtórzeniami 2do potęgi 4
6 lis 15:01
Aga: 3) Masz dwa znaki . − Masz napisać wyraz składający się z 4 znaków na pierwsze miejsce możesz wybrać kropkę lub kreskę, czyli masz 2 możliwości na drugie miejsce możesz wstawić kropkę lub kreskę, czyli też 2 sposoby Na trzecim miejscu też może być kropka lub kreska , są 2 sposoby Na końcu też możesz wybrać jeden spośród dwóch znaków na 2 sposoby. Ostatecznie 2*2*2*2=24
6 lis 15:03
Aga: Wyobraź sobie, że trzymasz flagi w ręku i stoisz przed ponumerowanymi masztami. Pierwszą flagę możesz umieścić na jednym z 7 masztów, czyli masz 7 możliwości. Gdzieś go umieściłaś. Teraz masz umieścić drugą flagę, masz do wyboru jeden z 6 masztów, (bo nie będziesz wieszać dwóch na jednym maszcie). Trzecią flagę umieścisz na jednym miejscu z 5 wolnych Do czwartej zostało Ci do wyboru cztery maszty, więc masz 4 możliwości Do piątej 3 możliwości do szóstej 2 a siódmą powiesisz tam gdzie zastał wolny maszt, czyli 1 możliwość. odp. 7*6*5*4*3*2*1=7!
6 lis 15:16