.
GOSIA: do aga: wielkie dzięki za pomoc
mam prośbę mam jeszcze trzy zadanka
1.Na konferencji siedmiu najbogatszych państw świata organizatorzy umieścili flagi tych państw
w
jednym rzędzie w kolejności losowej. Ile jest różnych rozmieszczeń flag, z których każde mogło
się zdarzyć?
2.Wyznacz a1, q i Sn ciągu geometrycznego, jeżeli a3=6, a5=2000, n=4
3.W alfabecie Morse’a występują dwa znaki: ( . ) kropka i ( − ) kreska, a litery w tym
alfabecie są ciągami kropek i kresek. Ile liter można zapisać w tym alfabecie za pomocą 4
znaków?
mam je zrobione a nie wiem czy dobrze
6 lis 14:48
Aga: Może będzie szybciej jak zaprezentujesz swoje rozwiązania, a ja sprawdzę i ewentualnie napiszę
objaśnienia.
6 lis 14:52
Aga: a)7!
6 lis 14:54
GOSIA: 1.każda flaga może być w rzędzie na siedem możliwości czyli 7*7=49
a rozmieszczeń może 49*7( bo jest siedem państw)
ale ktoś na forum napisł mi tylko 7!
2.a1 wyszło mi 0,018, q=pierwiastek z 2000/6 a Sn to nawet nie wiem jak zapisać
3. jeśli chodzi o alfabet to będzie wariacja z powtórzeniami 2do potęgi 4
6 lis 15:01
Aga: 3) Masz dwa znaki . −
Masz napisać wyraz składający się z 4 znaków
na pierwsze miejsce możesz wybrać kropkę lub kreskę, czyli masz 2 możliwości
na drugie miejsce możesz wstawić kropkę lub kreskę, czyli też 2 sposoby
Na trzecim miejscu też może być kropka lub kreska , są 2 sposoby
Na końcu też możesz wybrać jeden spośród dwóch znaków na 2 sposoby.
Ostatecznie 2*2*2*2=24
6 lis 15:03
Aga: Wyobraź sobie, że trzymasz flagi w ręku i stoisz przed ponumerowanymi masztami.
Pierwszą flagę możesz umieścić na jednym z 7 masztów, czyli masz 7 możliwości.
Gdzieś go umieściłaś.
Teraz masz umieścić drugą flagę, masz do wyboru jeden z 6 masztów, (bo nie będziesz wieszać
dwóch na jednym maszcie).
Trzecią flagę umieścisz na jednym miejscu z 5 wolnych
Do czwartej zostało Ci do wyboru cztery maszty, więc masz 4 możliwości
Do piątej 3 możliwości
do szóstej 2
a siódmą powiesisz tam gdzie zastał wolny maszt, czyli 1 możliwość.
odp. 7*6*5*4*3*2*1=7!
6 lis 15:16