macierze
zimit: Rozwiązać podane równania macierzowe wykorzystując operację odwracania macierzy:
a) | 3 1 | * X * | 1 3 | = | 3 3 |
| 2 1 | | 1 2 | | 2 2|
b) ( | 0 3 | + 4 * X)−1 = | 1 2 |
| 5 −2| | 3 4 |
c) 3 * X + | 1 3 | = | 5 6 | * X
| −2 1| | 7 8 |
6 lis 14:40
138: ponawiam
7 cze 20:58
wredulus_pospolitus:
a) odwrotną lewej policz
odwrotną prawej (lewej strony równania) policz
przemnóż przez odwrotne (odpowiednio) obie strony równania i wymnóż trzy otrzymane macierze
i masz wynik
b) przemnóż obustronnie przez ( |0 3 / 5 −2| + 4*X)
następnie oblicz odwrotną do macierzy z prawej strony równania
przemnóż obustonnie (z lewej strony) przez tą odwrotną
przerzuć z prawej na lewą macierz i odejmij macierze
podziel macierz przez 4
i masz wynika
c)
poczekam aż zrobisz te dwa pierwsze i pokażesz nam wyniki
7 cze 21:01
wredulus_pospolitus:
albo jeszcze lepiej −−− obliczysz ... podstawisz i sprawdzisz czy się zgadza
7 cze 21:02
138: a to:
Rozwiaz nastepujace układy równan liniowych jednorodnych:
(a) x1 + x2 + x3 + x4 = 0, x1 − x2 + x3 − x4 = 0,
(b) x1 + x2 + x3 = 0, x1 − x2 − x3 = 0, x1 + 3x2 + 3x3 = 0,
(c) x1 − x3 − x4 = 0, 2x1 + x3 − 2x4 = 0, x1 + 2x3 − 2x4 = 0, x1 + x3 + x4 = 0.
Wyznaczone rozwiazania wyraz za pomoca baz odpowiednich podprzestrzeni liniowych.
Jakich?
10 cze 17:06
kracy: siema, moze ktos mi pomoc w tym zadaniu?
Dane sa wektory przestrzeni R3:
w1 = [1, 2, 1]T , w2 = [1, 2, 0]T , w3 = [0, 2, 1]T , w4 = [0, 2, 0]T .
Wyznacz baze i wymiar przestrzeni liniowej rozpietej na wektorach w1,w2,w3,w4.
10 cze 17:07