mysza: Zapisz wzory ogólne ciągów geomtetrycznych (określonych rekurencyjnie):
a) a1=13 i an+1= 5an
proszę o rozpisanie krok po kroku
6 lis 14:27
Basia:
a1 = 13
a2 = 5*a1 = 5*13
a3 = 5a2 = 5*5*13 = 52*13
a4 = 5*a3 = 5*52*13 = 53*13
..............................................
no to już widać, że
an = 5n−1*13
formalnie wymaga to dowodu i jest to dowód indukcyjny (bardzo prosty)
jeżeli nie znasz tej metody dowodzenia poprzestajesz na "wydedukowaniu" wzoru na podstawie
kilku wypisanych wyrazów
6 lis 14:33
mysza: no niby wszystko jasne ale z drugim przykładem jakoś sobie nie radze. Mam z tego jutro
sprawdzian i czarno to widze. Arytmetyczne mam już opanowane ale geometryczne słabo. Pomożesz?
b1=−0,4 i bn+1= bn/7
6 lis 14:40
Aga: a
1=13
5a
n=a
n+1 //:a
n ,a
n≠0
a
n=a
1*q
n−1
a
n=13*5
n−1
6 lis 14:45
6 lis 14:50
mysza: no i co mi po tym, że mam q? co dalej?
6 lis 14:51
Basia:
bn = b1*qn−1 = −0,4*(17)n−1
i tyle; ewentualnie możesz to przekształcić
6 lis 14:57