.
xXx: W zbiorze ℕ2 dana jest relacja równoważności R = ( ℕ2 , grR, ℕ2 ) taka, że (a,b)R(c,d) ⇔
a+d=b+c. Znajdź zbiór ilorazowy tej relacji.
6 lis 14:08
Basia:
a+d = b+c ⇔ a−b = c−d
czyli klasę abstrakcji tworzą te pary liczb, których różnica jest stała
można je opisać np. tak
................
R−1 = {(n, n+1): n∊N}
R0 = {(n,n): n∊N}
R1 = {(n+1, n): n∊N}
...
ogólnie
Rk = {(n+k,n): n∊N i k∊C}
czyli przestrzeń ilorazowa (zbiór ilorazowy, krótko: iloraz)
{ Rk = {(n+k,n): n∊N}: k∊C}
6 lis 14:29
xXx: hm ciężko trochę mi to zrozumieć, a w szczególności pojęcie klasy abstrakcji dla tej relacji,
jeśli ktoś byłby w stanie bardziej obrazowo to byłbym wdzięczny, niemniej Basiu twoja
odpowiedź dała mi pojęcie jak się za takiego typu zadania zabierać
6 lis 17:45