RÓŻNE
GOSIA: DO TRIVIAL:
CZY TEN WYNIK ODNOŚNIE ALFABETU MORSE'A MOGE ZAPISAĆ WG JAKIEGOŚ WZORU
MAM JESZCZE PROŚBĘ ODNOŚNIE INNYCH ZADAŃ
1.Talia 16 kart składa się z 4 kolorów: pik, kier, karo, trefl, a każdy kolor zawiera asa,
króla, damę i waleta. Z talii tej losuje się 5 kart.
a) Ile jest wyników zawierających jednego asa?
b) Ile jest wyników zawierających 2 króle?
2.Na konferencji siedmiu najbogatszych państw świata organizatorzy umieścili flagi tych państw
w jednym rzędzie w kolejności losowej. Ile jest różnych rozmieszczeń flag, z których każde
mogło się zdarzyć?
3.Z urny, w której znajdują się 3 kule białe i 7 kul czarnych, losujemy dwie kule. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane kule:
a) mają ten sam kolor
b) różnią się kolorem
4.Wyznacz a1, q i Sn ciągu geometrycznego, jeżeli a3=6, a5=2000, n=4
6 lis 13:56
M:
26 lut 16:39
M:
8 lip 06:07