obliczyc granice ciagow
ola: GRANICE CIĄGÓW, POMOCY:(
| | 1 | | 1 | | 1 | |
5) an= |
| + |
| +...+ |
| |
| | √n+1 | | √n+2 | | √2n | |
6 lis 13:52
Basia:
wskazówki
ad.a
−1≤sin(n!)≤1 i tw. o trzech ciągach
ad.c
(n+7n+3)n = (n+3+4n+3)n = (1 + 4n+3)n+3−3 =
(1 + 4n+3)n+3*(1 + 4n+3)−3
ad.d
(3n−23n+1)3n−2 = (3n+1−33n+1)3n+1−3 =
(1−33n+1)3n+1*(1−33n+1)−3
nad B i E muszę pomysleć
6 lis 14:05
ola: dzięki wielkie!
6 lis 14:06
Basia:
ad.e
n+1 ≤ 2n
√n+1 ≤
√2n
| | n | | √n | |
Suma ≥ |
| = |
| → +∞ |
| | √2n | | √2 | |
6 lis 14:08
ola: skad na koncu wzielo sie n w liczniku?
6 lis 14:12
Basia:
ad.b
n! ≥n
n! = 1*2*3*...*n = 2*3*...*n ≤ n*n*....n = n
n−1 dla każdego n ≥2
no i tw. o trzech ciągach
6 lis 14:16
Basia:
n+1, n+2, n+3,...., 2n=n+n
to ile jest tych wyrazów ?
6 lis 14:17
ola: okej, rozumiem
6 lis 14:23