matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parzystość i nieparzystość funkcji
kasia:
Zbadaj parzystość funkcji:
x
f(x)=
|x|+1
f(x)=x
2
−x
1−x
f(x)= log
1+x
f(x)= x
3
−5x−2 z góry dziękuję za pomoc
6 lis 13:45
Aga:
A)D=R
−x
−x
f(−x)=
=
I−xI+1
IxI+1
−x
−f(x)=
IxI+1
f(−x)=−f(x) dla każdego x∊D, więc funkcja jest nieparzysta.
6 lis 13:50