Funkcja wykładnicza pomocy
Danny: Proszę o sprawdzenie, czy policzyłem dobrze to zadanie, jak napisać rozwiazanie?
32 x+5x−7 < 0,25 * 128 x+17x−3
(25) x+5x−7 < 2−2 * (27) x+17x−3
2 5x+25x−7 < 2−2 * 2 x+17x−3
2 5x+25x−7 < 2 5x+125x−3
5x+25x−7 − 5x+125x−3 < 0
(5x+25)(x−3)(x−7)(x−3) − (5x+125)(x−7)(x−3)(x−7) < 0
(5x2+10x−75)(x−7)(x−3) − (5x2+90x−875)(x−3)(x−7) < 0
5x2 +10x−75−5x2−90x+875(x−3)(x−7) < 0
80x+800x2−10x+21 < 0
Δ= 16, √Δ = 4
x1= 3
x2 =7
6 lis 13:42
Danny:
6 lis 13:54
ManFanUtd: a w 3 linijce gdzie się podziało potęga 7?
6 lis 13:56
Danny: A no tak, uciekła mi ale potem to już jest dodane z −2
6 lis 13:58
Danny: tzn, zapomniałem tam wpisać
6 lis 13:59
ManFanUtd: Mi się zdaje że powinieneś wymnożyć ta 7 przez licznik "x+17" a dopiero potem wprowadzić tą
−2
6 lis 13:59
ManFanUtd: A no tak, zapomniałes
6 lis 13:59
Danny: tak zrobiłem
6 lis 14:00
Danny: A tak to dobrze jest zrobione?
6 lis 14:00
ManFanUtd: A skąd Ci wyszło w 4 linijce 125?
6 lis 14:01
ManFanUtd: Mi to wychodzi ze x∊R−{3;7}
6 lis 14:08
Danny: ze wzoru na potęgi:
−2+
7x+119x−3 z wymnożana 7

−
21+
7x+119x−3
−
2(x−3)(x−3) +
7x+119x−3 =
−2x+6x−3 +
7x+119x−3
i po dodaniu wychodzi
6 lis 14:10
ManFanUtd: MOże i ja się gdzieś pomyliłem, ale patrząc do końca u Ciebie to wynik takto powinien być
zbiorem pustym gdyż 3 i 7 nie może być rozwiązanem bo dziedzina
6 lis 14:13