matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
RÓWNANIE
GOSIA:
Rozwiąż równanie: 1+3+5+...+(2n+1)=144, n є N
6 lis 13:21
Trivial:
posumuj.
n(n+1)
∑
0..n
(2k+1) = 2∑
0..n
k + ∑
0..n
1 = 2*
+ (n+1) = n(n+1) + (n+1) = (n+1)
2
.
2
(n+1)
2
= 144 n+1 = 12 n = 11.
6 lis 13:25