TALIA KART
GOSIA: Talia 16 kart składa się z 4 kolorów: pik, kier, karo, trefl, a każdy kolor zawiera asa, króla,
damę i waleta. Z talii tej losuje się 5 kart.
a) Ile jest wyników zawierających jednego asa?
b) Ile jest wyników zawierających 2 króle?
6 lis 13:18
nieokiełznany: | | | | | | | | | |
|A'| = | + | + | + | = 6 + 4 + 1 + 792 = 803 |
| | | | | |
|A| = |Ω| − |A'| = 3565
| | | | | | | | | |
|B'| = | + | + | + | = 4 + 4 + 1 + 792 = 801 |
| | | | | |
|B| = |Ω| − |B'| = 3567
dobrze ?
6 lis 14:29
Aga:
a)A− ma być jeden as spośród 4 asów i 4 karty wylosowane z pozostałych(16−4=12) 12 kart
6 lis 14:34
Aga: b) losujemy 2 króle z 4 króli i 3 karty z tych, które króli nie zawierają, czyli z 12
6 lis 14:37
nieokiełznany: Faktycznie. Masz racje. Ja jakoś nie mogłem tego okiełznać ; )
6 lis 14:39