objętość ostrosłupa
zgaga824: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 12 , a krawędź boczna
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α 45. Oblicz objętość ostrosłupa
15 mar 20:58
Mariusz: rozwiązuje
15 mar 21:11
Mariusz: rozwiązuje
15 mar 21:11
Mariusz: trzeba zacząć od policzenia wysokości trójkąta który jest równoboczny( trójkąt w
podstawie)
kożystamy do tego z wzoru h=(a*√3)/2
następnie wiemy że wysokości przecinaja sie w odległości 2/3h więc zastosujemy to do
obliczenia H ostrosłupa
h= 6√3
h* 2/3= 4√3
teraz tg 45 = H/(2/3h)
H= 2/3*h i dalej liczymy objętość
powodzenia
15 mar 21:14
Mariusz: trzeba zacząć od policzenia wysokości trójkąta który jest równoboczny( trójkąt w
podstawie)
kożystamy do tego z wzoru h=(a*√3)/2
następnie wiemy że wysokości przecinaja sie w odległości 2/3h więc zastosujemy to do
obliczenia H ostrosłupa
h= 6√3
h* 2/3= 4√3
teraz tg 45 = H/(2/3h)
H= 2/3*h i dalej liczymy objętość
powodzenia
15 mar 21:14
zgaga824: wyszło mi 28√3 mógłbyś sprawdzić czy dobrze miałam za duża przerwę w nauce
a kiedyś byłam dobra
15 mar 22:00
zgaga824: a tak wogóle to dzięki
15 mar 22:04