trudny układ równań
Ania: mam problem z układem równań...

Proszę o pomoc
6 lis 12:42
Pyjterb: już rozwiązuję, moment
6 lis 12:47
Pyjterb: x+y=10
y2=9x
x=10−y
y2=9(10−y)
x=10−y
y2=90−9y
zajmujemy się drugą (dolną częścią układu)
y2+9y−90=0
Δ=81+360=441
√Δ=21
y1=−9−212=−15 y2=−9+212=6
podstawiamy oba rozwiązania do I części
x=10−y=10+15=25 x=10−6=4
Rozwiązanie pary liczb: (25, −15) oraz (6,4)
6 lis 12:51
Julia: wyjdzie x=25 dla y= −15
oraz
x=4 dla x=6
6 lis 12:52
Julia: kolega napisal troche odwrotnie rozwiazanie ten drugi nawias to powinno byc (4,6) ; )
6 lis 12:53
Pyjterb: aha, racja

sorki
6 lis 12:56
Pyjterb: a koleżanka napisała x=4 dla x=6 zamiast napisać x=4 dla y=6 lub odwrotnie ; )
jesteśmy kwita xD
6 lis 12:57