Równania
Radzio: Mama przygotowała 7 litrów soku, który zamierza rozlać do dwóch rodzajów słoików. Gdyby mama
wzieła 10 mniejszych słoików i 5 większych, zostało by jej jeszcze 0,25 l. soku. Gdyby
natomiast wzięła 8 mniejszych słoików i 5 większych to rozlała by 6,15 l. soku. Jaką pojemność
mają te słoiki?
6 lis 12:26
dero2005:
| ⎧ | 10m + 5w = 7 − 0,25 | |
| ⎩ | 8m + 5w = 6,15 |
|
| ⎧ | 10m + 5w = 6,75 | |
| ⎩ | 8m + 5w = 6,15 |
|
drugi odejmujemy od pierwszego
2m = 0,6
m = 0,3
5w = 6,15 − 2,4 = 3,75
w = 0,75
6 lis 13:11
Radzio: dzięki
6 lis 13:17