matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podaj wzor funkcji liniowej f, ktora dla kazdej liczby x spelnia rownanie
pepa:
f(3x+1)=−2x+2
6 lis 12:22
lucy:
F(x)=ax+b f(3x+1)=a(3x+1)+b=3ax+a+b 3ax+a+b=−2x+2
2
3a=−2 i a+b=2 ⇒a=−
2
3
⇒b=2−a ⇒b=2
3
2
2
f(x)=−
x+2
3
3
6 lis 12:31