rachunek kwantyfikatorów, negacja
Rivi: jak mam zaprzeczyć takie zdanie (\/ /\ kwantyfikatory)
\/x /\y [y>0 ⇒ \/z(x=yz)]
to zamieniam tylko te dwa przed nawiasem kwadratowym, czy również ten po implikacji w nawiasie?
tzn:
(1) /\x \/y ~[y>0 ⇒ \/z(x=yz)]
czy
(2) /\x \/y ~[y>0 ⇒ /\z~(x=yz)]
jest poprawne? (mniejsza o dalsze przekształcenia)
6 lis 12:07
Basia:
to pierwsze
ale jeszcze trzeba zaprzeczyć implikację
~(p⇒q) ⇔ p ∧ ~q
czyli będzie
y>0 ∧ ⋀z (x ≠ yz)
6 lis 12:11
Rivi: Dziękuje

o implikacji itp wiem, nie byłem tylko pewny czy przeczy się wszystkie, czy tylko
te przed nawiasem [].
6 lis 12:16