Pomoc obliczenia procentowe
Adam: Bardzo proszę o pomoc w tym zadania.Nie wiem jak się do niego zabrać będę bardzo ,bardzo
wdzięczny za każdą waszą pomoc.
U progu przemian ustrojowych w Polsce obywatele przeżyli szok cenowy:cena pewnego podstawowego
towaru wzrosła w lutym o 70 % ,a ponownie w czerwcu aż o 230 %. Podaj,jakim procentem ceny
początkowej była cena końcowa tego towaru.
6 lis 12:03
Adam: ktoś pomoże

Proszę
6 lis 12:13
Lucy: cena początkowa− x
x=70%x=170%x=1,7x
1,7x +230%z 1.7x=1,7x +2,3*1,7x=1,7+3.91x=5,61x=561%x
6 lis 12:21
Adam: Wielkie dzięki Lucy za pomoc
6 lis 12:22
Lucy: x+70%x=170%x=1,7x mały bład w pierwszej linijce
6 lis 12:22