Oblicz pochodną funkcji
grops:
1 1
f(x) = −−− x3 + −−− x2 + x
3 2
6 lis 11:55
Basia:
(xn)' = n*xn−1
pochodna sumy jest sumą pochodnych
(a*f(x))' = a*f'(x)
6 lis 11:58
grops: a mogłabyś rozwiązać ten przykład ? mam ich zadane więcej ale jakbym miała wzorzec to bym już
sobie poradziła. dziękuje za odpowiedz
6 lis 12:00
Izaura: poszukaj wzorów i przykładów na tej stronie, w dziale "pochodna i całka funkcji"
6 lis 12:05
Izaura:
| | 1 | | 1 | |
f '(x) = |
| * 3 * x2 + |
| * 2 * x + 1 = |
| | 3 | | 2 | |
= x
2 + x + 1
6 lis 12:07