zzzzzz
natalia: w trójkąt równoramienny o kącie rozwartym 120 stopni wpisano okrąg o promieniu 5 cm. oblicz
obwód i pole tego trójkąta
6 lis 11:45
dero2005:

|OD| = |OE| = 5
| |OD| | | √3 | |
| = sin 60o = |
|
|
| |OC| | | 2 | |
|OC| =
|EC| = |OE| + |OC|
|EB| =
P = |EB|*|EC| =
| |EB| | | √3 | |
| = sin 60o = |
|
|
| |BC| | | 2 | |
|BC| =
Obwód = 2(|EB| + |BC|) =
6 lis 13:49
natalia: mógł by mi to ktoś rozwiązać całkiem i wytłumaczyć czemu tak , bo jestem całkiem nie
rozumiem..... błagam .
6 lis 16:48
dero2005:
| | 2|OD| | | 2*5 | | 10√3 | |
|OC| = |
| = |
| = |
|
|
| | √3 | | √3 | | 3 | |
| | 10√3 | | 15 + 10√3 | |
|EC| = |OE| + |OC| = 5 + |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | |
|EB| = |EC|
√3 = 5
√3 + 10
| | 15 + 10√3 | | 175√3+300 | |
P = |EB|*|EC| = (5√3 + 10) |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | |
| | 2√3*|EB| | | 2√3(5√3+10) | | 30+20√3 | |
|BC| = |
| = |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 30+20√3 | | 70√3+120 | |
Obwód = 2(EB|+|BC|) = 2[(5√3+10) + |
| ] = |
| |
| | 3 | | 3 | |
6 lis 20:45
dero2005:
trójkąt ΔODC jest prostokątny o boku OD = 5 i kącie OCD = 60o. Z zależności
trygonometrycznych liczymy bok (odcinek) OC. Suma odcinków OC i OE stanowią odcinek EC
(wysokość trójkata). Rozpatrujemy teraz trójkąt ΔEBC. Stosunek boków EB do BC stanowi
tangens kąta 60o (ECB). Z tej zależności liczymy odcinek EB. Iloczyn odcinka EB i EC jest
polem trójkąta. Stosunek odcinka EB do BC stanowi sinus kąta 60o (ECB). Z tej zależności
liczymy długość odcinka BC. Suma odcinka BC i BE stanowi połowę obwodu. Po pomnożeniu przez
2 mamy cały obwód.
6 lis 20:58
Sylwia: | | 15 + 10√3 | |
Wiem, że to powinnam wiedzieć ale dlaczego z (5√3 + 10) |
| wychodzi wynik |
| | 3 | |
27 paź 19:32