Długość obwdu i pole trójkąta.
monika: W trójkąt prostokątny, którego jedna przyprostokątna ma długosc 20 cm, wpisano okrąg o
promieniu 8 cm . Oblicz długość obwodu i pole tego trójkąta .
6 lis 11:43
Basia:

c = a−r+b−r = a+b − 2r
a= 20
r=8
c = 20 + b − 16
c = b + 4
a
2+b
2=c
2
20
2 + b
2 = (b+4)
4
dokończ
6 lis 11:56
monika: mógł by mi ktoś pomóc dokończyć ? prosze
13 lis 11:21
Bogdan:
Ty też nie znasz wzorów skróconego mnożenia?
13 lis 11:23
monika: to będzie :
202 + b2 = (b+4)2
400+ b4 = (b2 + 4b + 42)
400+b4= ....
i stanelam....
13 lis 11:41
monika: prooosze niech mi ktos to obliczy, ja juz probowalam na wszystkie sposoby i nie wyjdzie ..
13 lis 13:27