rozwiaz nierownosc.
agnieszka.c: x3-7x-6<0
15 mar 20:49
Eta:
Witam!
x3 - x - 6x - 6>0 (bo - 7x = -x - 6x
x( x 2 - 1) - 6( x +1) >0
x ( x -1)(x +1) - 6( x +1) >0
( x +1) [ x( x -1) - 6] >0
( x +1)( x2 - x - 6) >0 Δ= 25 √Δ = 5 x1 = 3 x2 = -2
więc:
( x +1) ( x- 3)(x +2) >0
miejsca zerowe to x = - 1 x= 3 x= - 2
I + + + + I I + + +
----------------(-2)--------------(-1)------------3-------->x
- - - - - - I I - - - - - I
wybieramy + + + bez miejsc zerowych bo >0
zatem x€ ( - 2, -1) U ( 3,∞)
15 mar 21:59