Kombinatoryka
Kuba: Ze zbioru 1 2 3 ...9 losujemy 3 cyfry bez zwracania tworząc liczbę trzycyfrową. Jakie jest
prawdopodobieństwo ułożenia z nich (układamy je w kolejności losowania) liczby n spełniającej
warunek 200<n<300(trójkąt)n = 4k gdzie k należy do liczb naturalnych.
6 lis 10:22
Basia:
nie rozumiem tego zapisu: 300(trójkąt)n = 4k
6 lis 10:28
Kuba: Tam jest taki trójkąt jak to "<" tylko ze odwrocony ze czubek ma do gory xd
6 lis 10:32
Basia:
200<n<300 ∧ n = 4k gdzie k∊C
ten symbol (∧) to iloczyn logiczny czyli "i"
tak ma być ?
6 lis 10:36
Kuba: tak, o to mi chodziło
6 lis 10:37
Basia:
wszystkich możliwości mamy 9*8*7
aby liczba spełniła warunek 200 < n < 300 musi być w tych warunkach liczbą postaci:
2xy gdzie x,y dowolne
masz takich 1*8*7
ale jeszcze trzeba żeby były podzielne przez 4
normalnie to byłyby
204, 208, 212,
216, 220, 224, 228, 232,
234,
238, 242,
246, 250,
254,
258, 262, 266, 270,
274,
278, 282,
286, 290,
294,
298
ale tu mogą być tylko te zaznaczone na czerwono (bo bez 0 i bez powtórzeń)
czyli jest ich 11
6 lis 10:44
Kuba: k∊N a nie do całkowitych.
| | 7 | |
A po za tym w odp. mam wynik |
| |
| | 324 | |
6 lis 10:49
Kuba: A poza tym liczba 298 nie dzieli się przez 4
6 lis 10:56
Kuba: tak samo liczba 238, 258, 278

czyli takich liczb jest 7 xd
6 lis 10:59
Kuba: tylko nie wiem jak zrobic zeby w mianowniku wyszlo 324.
6 lis 11:00
Kuba: OK. Zrobiłem. Dziekuje za pomoc
6 lis 11:07
Basia:
pomyliłam się po 232, ma być dalej 236, 240 itd.
będzie oczywiście inny wynik
6 lis 11:10
Kuba: Mam jeszcze jedno zadanie, jakbyś mogła pomóc.
Ze zbioru {n:n∊N+∧n<(bądź równe) 9 wybieramy w sposób losowy 3 różne liczby. Jakie jest
prawdopodobieństwo że suma otrzymanych liczb jest liczbą parzystą ?
6 lis 11:16
Basia:
{n: n∊N
+ ∧ n≤9} = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
| | | | 9! | | 7*8*9 | |
N = | = |
| = |
| = 7*4*3 |
| | | 3!*6! | | 1*2*3 | |
suma trzech liczb jest parzysta ⇔
| | | |
1. wszystkie parzyste n1 = | = 4 (bo wybierasz z 2,4,6,8) |
| | |
lub
2. dwie nieparzyste (wybierasz z 1,3,5,7,9) i jedna parzysta (wybierasz z 2,4,6,8)
| 5! | | 4*5*4 | |
| *4 = |
| = 2*5*4 = 40 |
| 2!*3! | | 2 | |
| | 4+40 | | 44 | | 4*11 | |
P = |
| = |
| = |
| =.... |
| | 7*4*3 | | 7*4*3 | | 7*4*3 | |
6 lis 11:28
Kuba: Kurde ty jesteś niesamowita

To mam jeszcze jedno zadanie ostatnie

Ze zbioru {x:x∊N+ ∧ n≤9} losujemy bez zwracania 3 cyfry układając je w kolejności losowania w
liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy liczbę :
a) mniejszą od 555 b) większą od 666
6 lis 11:34
Basia:
losowanie bez zwracania
tu kolejność ma znaczenie czyli
N = 9*8*7
xyx < 555 ⇔
1. x=1,2,3,4 y,z dowolne czyli n
1 = 4*8*7
lub
2.
x=5 i y=1,2,3,4 i z dowolne czyli n
2 = 1*4*7
| | 4*8*7 + 1*4*7 | |
P = |
| = |
| | 9*8*7 | |
| 4(56+7) | | 4*63 | |
| = |
| = .... |
| 9*8*7 | | 9*8*7 | |
drugi przykład identycznie
xyz > 666 ⇔
x=7,8,9 i y,z dowolne
lub
x=6 i y=7,8,9 i z dowolne
zrób już sam
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Uwaga: przy losowaniu ze zwracaniem byłaby jeszcze jedna możliwość
dla xyz < 555
x = 5 i y=5 i z=1,2,3,4
dla xyx > 666
x=6 i y=6 i z=7,8,9
i oczywiście byłoby N = 9
3
6 lis 11:49