Rozwiaz nierownosc.
agnieszka: a) x3-2x2-9x+18>0
15 mar 20:47
tim: Mam takie przeczucie, że będzie:
x2(x-2) - 9(x - 2)
Ale nich ktoś ze starszyzny się wypowie.
15 mar 20:49
tim: (x2-9)(x-2)>0
X2-9>0
x-2>0
x2>9
x>2
x>3 x>-3
x>2
15 mar 20:51
tim: Eto, dobrze?
15 mar 20:51
Eta:
Grupujemy i wyłaczamy przed nawias:
x2( x - 2) - 9( x -2)>0
( x- 2)( x2 - 9)>0
( x- 2)( x +3)( x - 3) >0
x= 2 x= - 3 x = 3 miejsca zerowe
I + + + + + I I + + +
----------(-3)-----------------2----------3------------>x
- - - I I - - - - I
wybierz przedziały dla + + + +
bez miejsc zerowych ( czyli przedz. otwarte) i po "ptokach"
15 mar 20:52
Spike: Musisz wyciągnąć część wspólną:
x3-2x2-9x+18>0
x2(x-2)-9(x-2)>0
(x-2)(x2-9)>0
(x-2)(x-3)(x+3)>0
miejsca zerowe: x=2, x=3, x=-3
Jeżeli miałaś już na lekcjach jak rysuje się takie wielomiany, to wiesz, że:
++++++ +++++++
---------------------(-3)-----------(-2)-------------(3)------------
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
x∈(-3,-2)U(3,+∞)
15 mar 20:53
tim: Co za entuzjazm..
15 mar 20:54
Eta:
tim! .... rozkład dobry

a przedziały my znajdujemy za pomocą takiego
"wężyka " ( nauczymy Cię tego w przyszłości OK?
15 mar 20:55
tim: Jasne ^^ czasu mamy dużo xD
15 mar 20:55
Eta:
Witam Spiki! masz błąd ( sorry x= 2 a nie -2
tym razem byłam szybsza

wczoraj wróciłam z przestrzeni kosmicznej
15 mar 20:57
Spike: (x
2-9)(x-2)>0
nie miałeś pewnie jeszcze tego, więc tłumaczę

jest to tzw. postać iloczynowa funkcji, która polega na tym, że jest to iloczyn kolejnych
wyrażeń, więc nie ma sensu rozpisywać to oddzielnie i robienie dla tego przedziałów,
skoro da się zrobić to prościej.
(x-2)(x-3)(x+3)>0
miejsca zerowe funkcji to takie liczby, dla których wartości w nawiasach będą równe 0
x=2, x=3, x=-3
później najłatwiej narysować taką funkcję i odczytać które wartości gdzie leżą
15 mar 20:58
Spike: Aj, no tak

Sorki
15 mar 20:58
tim: No spoko

. Druga poznana rzecz, pozostało 13 xD
15 mar 21:00
Eta:
Uwaga do Agnieszki!
odp to
: x€ ( -3,2)U(3,∞) bo spiki źle zaznaczył tylko na osi!
( widzisz to chyba ?) "klapnął" minusa niepotrzebnie
15 mar 21:05
wiola: x3−6x2−9x+54=0
22 wrz 14:40
wiola:
22 wrz 14:40
wiola: pomozecie mi to rozwiazac
22 wrz 14:41
sushi_ gg6397228:
pogrupuj 1z2 i 3z4
22 wrz 14:45
5-latek: A co taka niecierpliwa. ?
Metoa grupowania wyrazow ; 1 z 2 i 3 z 4
x2(x−6)−9(x−6)=0
(x−6)(x2−9)=0 dalej jedziesz sama
22 wrz 14:45
5-latek: Co to za mania z tym jezorem ?
Naprawde dasz buzi za rozwiaznie
22 wrz 14:47