matma
Kate: czy
80 jest symbolem nieoznaczonym ? i dlaczego ?
czy
√−3 jest symbolem nieoznaczonym ? i dlaczego ?
6 lis 10:06
Aga: Dzielenie przez o jest niewykonalne w R
Pierwiastek parzystego stopnia z liczby ujemnej w R nie istnieje.
6 lis 10:10
Basia:
√−3 w ogóle w liczbach rzeczywistych nie istnieje, nie można więc odpowiedzieć na to pytanie,
bo ten zapis nie ma sensu (matematycznego)
w liczbach zespolonych
√−3 = i
√3 i jest jak najbardziej "oznaczony"
| 8 | |
| jest symbolem nieoznaczonym bo np. |
| 0 | |
czyli nie da się
jednoznacznie powiedzieć do czego dąży ułamek, którego licznik jest
stałą, a mianownik dąży do 0; dlatego "nieoznaczony"
| | 8 | |
(narysuj wykres funkcji f(x) = |
| ; wtedy to zobaczysz) |
| | x | |
6 lis 10:11
Hausa: Lepiej sprawdź, co oznacza termin "symbol nieoznaczony", bo wprowadzasz człowieka w błąd. ta
druga granica jest granicą NIEWŁAŚCIWĄ a nie symbolem nieoznaczonym...
15 gru 18:13
Hausa: Albo dokładniej − granica lewostronna i prawostronna (zakladajac ze x dąży do zera) są
niewłaściwe bo w zerze granica nie istnieje
15 gru 18:14
Gustlik: Symbole nieoznaczone to:
| 0 | | ∞ | |
| , |
| , 0*∞, ∞−∞, 00, ∞0, 1∞ . |
| 0 | | ∞ | |
Hausa ma rację, to są granice jednostronne niewłaściwe, a nie symbole nieoznaczone,
Basiu nie wprowadzaj innych w błąd. Funkcja ma asymptotę pionową x=0, bo granice
jednostronne są niewłaściwe, a w samym zerze granica nie istnieje.
16 gru 00:06