artur zaczyna
zenek: Artur zaczyna trenować jazdę na rowerze. Pierwszego dnia przejechał 5 km, a każdego
następnego chce przejechac o 2km wiecej niz dnia poprzedniego.
a) podaj wzór określający liczbę przebytych km`ów ntego dnia
b) podaj wzór określający sumę przebytych km`ów od dnia pierwszego do dnia n-tego
15 mar 20:26
Eta: Pomagam
15 mar 20:31
Eta:
5, 7, 9, 11, ----- tworzą ciąg arytmetyczny ( wiesz to?)
a1 = 5 r= 2
to an = a1 +(n-1)*r podstaw i obliczysz an
powinno wyjść
odp do a) an = 3 +2n
do b) wzór na sumę Sn = ( a1 +an)*n/2
podstaw podobnie i podasz wzór Sn
odp: do b) powinna Ci wyjść
Sn = ( 4+n)*n
15 mar 20:35