równość i nierówność
inga: rozwiąż równanie i nierówność:
a) 3−(x+1)=1
b)(3x−1)<3
5 lis 23:57
Jolanta: to jest zwykły nawias ?
6 lis 00:11
Eta:
A to co?

.... w której klasie jesteś?
6 lis 00:11
bart: a czy to forum jest tylko dla licealistow i studentow?
6 lis 00:12
Eta:
bart .... pytałam z ciekawości
6 lis 00:14
bart: ja bym sie przestraszyl
6 lis 00:16
Jolanta: Inga czy to jest zwykły nawias czy |x+1| ?
6 lis 00:16
Eta:
To taki bojaźliwy jesteś?
6 lis 00:19
inga: tak to jest prosty nawias taki jak napisałaś Jola tylko nie mogłam takiego znaleźć.Co do klasy
to jestem właśnie w ostatniej ogólniaka i mamy powtórki do matury
6 lis 01:42
kab: musisz naszkicować sobie wykresy po uprzednim znalezieniu miejsc zerowych a) x+1=0 b)3x−1=0
następnie rozpatrujesz na przypadki. W każdym zapisujesz dziedzinę, sprawdzasz gdzie funkcja
przyjmuje wartości dodatnie a gdzie ujemne i odpowiednio zapisujesz równania
6 lis 01:55
Jolanta: to jest wartosć bezwzględna
3−|x+1|=1
3−1=|x+1|
2=|x+1| ⇔ x+1=2 lub x+1=−2
x=2−1 lub x=−2−1
x=1 lub x=−3
spr 3−|1+1|=1 3−|−3+1|=1 to tylko dla ciebie nie pisz tego
3−2=1 3−|−2|=1
1=1 3−2=1
1=1
|3x−1|<3 ⇔ 3x−1 <3 i 3x−1 >−3
3x <3+1 3x>−3+1
3x< 4 3x >−2
6 lis 01:55
kab: np. w podpunkcie a)
zbiór I A=(∞,−1>
funkcja ujemna więc:
3−(−x−1)=1
3+x+1−1=0
−3=x ∊D
to samo z drugim i sumujesz zbiory
6 lis 01:58
Jolanta: kab to wartosci bezwzględne
6 lis 02:12