Kąt α jest kątem ostrym jaki tworzy prosta
ola: Kąt α jest kątem ostrym jaki tworzy prosta o równaniu y=2x+5 z osią OX. Oblicz wartość
wyrażenia sinα(cosα+sinα)/cos2α
5 lis 23:32
Jolanta: tgα=a=2
5 lis 23:34
Bogdan:
| sinα(cosα + sinα) | | sinα*cosα | | sin2α | |
| = |
| + |
| = tgα + tg2α |
| cos2α | | cos2α | | cos2α | |
5 lis 23:37
Eta:
tgα=2
| sinα(cosα+sinα) | | sinα | | cosα | | sinα | |
| = |
| *( |
| + |
| )= |
| cos2α | | cosα | | cosα | | cosα | |
=tgα(1+tgα)= .......
5 lis 23:40
Eta:
5 lis 23:41
ola: dziekuje serdecznie
5 lis 23:43