matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Silnia
Anika:
n
2
Wyznacz liczbę n, wiedząc, że
=66 , n należy do Naturalnych i n>=2
5 lis 23:27
Eta:
n!
=66
2!*(n−2)!
(n−2)!*(n−1)*n
= 66
2*(n−2)!
uprość i dokończ
5 lis 23:29
Aga:
n!
=66
2!(n−2)!
(n−2)!(n−1)n
=66/*2
2*(n−2)!
n(n−1)=132 n
2
−n−132=0 dalej z Δ
5 lis 23:33
Eta:
n(n−1)=132 i n≥2 n*(n−1)= 12*11 =>
n=12
5 lis 23:35
Anika:
dziękuję ; )
5 lis 23:46