suma n poczatkowych wyrazow ciagu
roksana : suma n poczatkowych wyrazow ciagu okreslona jest wzorem Sn=2n2+3. wykaz ze ciag jest
ciagiem artmetycznym
15 mar 20:24
Mickej: siema Wszystkim

jestem i rozwiązuje
15 mar 20:59
Mickej: S
n=a
1+a
2+.....a
n-1+a
n to jest suma ciągu
S
1=5 podstawiając do twojego wzoru pod n 1 uzyskujemy że 1 wyraz wynosi 4

dla każdej liczby naturalnej n≥2 zachodzi równość
a
n=S
n-S
n-1 gdzie
S
n=2n
2+3 a
S
n-1=2(n-1)
2+3=2n
2-4n+2 teraz to co mamy podstawmy do a
n=S
n-S
n-1
a
n=2n
2+3-2n
2+4n-2=4n+1
teraz sprawdzamy czy wzór a
n jest prawdziwy a
1=5 więc jest prawdziwy
teraz wyznaczamy różnice

a
n+1-a
n=4n+4+1-4n-1=4 więc jest to ciąg arytmetyczny o różnicy 4

sory że tak długo
ale nie zmieniłem raz znaku i mi nie wychodziło
15 mar 21:15
Eta:
Witaj Mickej! czy też byłeś w
przestrzeni kosmicznej ?
Nie widziałam Cię tam?
Pozdrawiam! .... z planety Ziemia
15 mar 21:21
Mickej: Nie niestety ja jakoś nie miałem okazji zawitać w przestrzeni kosmicznej ale powiedzmy że
pewna osoba mi umilała weekend

Pozdrawiam
15 mar 21:24
Eta: Ooooooo

to superrr, ( też bym tak chciała
15 mar 21:26
tim: Umilała? ^^ O boże... Pewnie baranki liczyliście xD
15 mar 21:27
Mickej: nie

nie baranki tylko kozy w nosie
15 mar 21:32
tim: Fuuu xD, a ile się doliczyliście?
15 mar 21:32
Mickej: było ich trochę

nie wiem ja sie pogubiłem przy 5 słaby w liczeniu jestem
15 mar 21:35
tim: No dobra, dam ci spokój ^^
15 mar 21:35
Eta:
Koledzy? .... zadanka czekają
15 mar 21:37
tim: No dobrze, żadne na mnie
15 mar 21:37