nierówność logarytmiczna
gryps: log(x2−9) > log(4−x2) +2
5 lis 23:17
gryps: proszę o pomoc
5 lis 23:24
Bogdan:
Podaj najpierw założenia
5 lis 23:27
gryps: x2−9>0
x=3 x=−3
4−x2>0
x=2 x=−2
co dalej?
5 lis 23:33
konrad: to są nierówności, zatem rozwiązaniem są przedziały
5 lis 23:34
gryps: Zostawmy założenia, co z nierównością?
5 lis 23:36
gryps: tyle to wiem, ale co dalej
coś przerzucamy ?
co z tą dwójką po prawej stronie robimy
5 lis 23:37
5 lis 23:38
Bogdan:
Najpierw wyznaczyć trzeba założenia.
5 lis 23:38
gryps: to wiem, co zrobić jak już opuszczę logarytmy?
5 lis 23:39
konrad: Spojrzałem na przykład?
5 lis 23:40
konrad: *łeś
5 lis 23:40
gryps: tak, tam jest dzielenie nawiasów, żeby usunąć dół mnożę przez mianownik normalny czy do
potęgi2?
5 lis 23:45
gryps: po prostu mam problem z nierównością
5 lis 23:45
Bogdan:
Po określeniu założeń pogadamy co zrobić dalej.
5 lis 23:46
konrad: Normalny, bo z założenia wynika, że (4−x2) musi być większe od zera.
5 lis 23:48
Eta:

D= ....
wystarczy? dlatego
Bogdan przypominał : "podaj założenia" !
5 lis 23:53
Eta:
Przepraszam
Bogdanie, że się wcięłam .
Obiecuję poprawę
5 lis 23:54
gryps: Ja też, będę większą uwagę zwracać na założenia, dzięki.
6 lis 00:00
Bogdan:
Eto wcinaj się, wcinaj

, nie gniewam się. Mam jednak wątpliwość do rysowania strzałek,
szczególnie w lewą stronę przy rysowaniu przedziałów.
6 lis 00:00
Martyna18: (4−x2)
mozna tak rozumować?
−(b−a)(a+b)= −(x−2)(x+2)
ten minus ma oznaczac ze f malejąca.
6 lis 00:04
Eta:
Hmm

.... wytłumacz mi co z tymi "strzałkami" ?
6 lis 00:05
Martyna18: ?
6 lis 00:06
konrad: (4−x2)=−(x2−4)=−(x−2)(x+2)
minus oznacza, że ramiona paraboli są skierowane w doł, nie że funkcja jest malejąca
6 lis 00:08
Martyna18: dzieki
6 lis 00:09
Bogdan:

Założenia:
(1) x
2 − 9 > 0 ⇒ (x − 3)(x + 3) > 0
(2) 4 − x
2 > 0 ⇒ x
2 − 4 < 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) < 0
Częścią wspólną rozwiązań nierówności (1) i (2) jest zbiór pusty, a to oznacza, że nierówność
nie zachodzi dla żadnej liczby x.
Odp.: x∊∅
6 lis 00:16
Bogdan:
Eto, mój adres mailowy na potrzeby tego forum to: matura@vp.pl.
Prześlij mi na moją pocztę swój adres, chciałbym od czasu do czasu zamienić z Tobą kilka
słów

, bardzo proszę.
6 lis 00:23