jak zrobić całkę?
kaba: jak zrobić tą całkę?
∫cos2x dx
5 lis 23:16
Bogdan:
Skorzystaj z tożsamości:
| | 1 | | 1 | |
cos2x = 2cos2x − 1 ⇒ cos2x = |
| + |
| cos2x |
| | 2 | | 2 | |
5 lis 23:32
kaba: nie rozumiem tego zapisu
5 lis 23:45
kaba: a da się to zrobić za pomocą całkowania przez części?
5 lis 23:46
Bogdan:
Po co przez części, jeśli można wprost.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫cos2x = ∫( |
| + |
| cos2x)dx = |
| ∫dx + |
| ∫cos2xdx = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x + |
| * |
| sin2x + C = |
| x + |
| sin2x + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
5 lis 23:51
kaba: mógłbyś mi wytłumaczyć tą tożsamość skąd ją wyprowadziłeś? proszę
6 lis 00:00
Bogdan:
To elementarna tożsamość trygonometryczna.
cos2α = cos2α − sin2α i cos2α + sin2α = 1 ⇒ sin2α = 1 − cos2α
cos2α = cos2α − (1 − cos2α) = cos2α − 1 + cos2α = 2cos2α − 1
6 lis 00:27
kaba: dziękuję
6 lis 00:58