Udownij że
kujonek: 32n−2 + 52n−1 jest podzielne przez 14
26n+1 + 9n+1 jest podzielne przez 11
Sposobem indukcyjnym
5 lis 23:10
Basia:
to jest 32*n czy 32n; 52*n czy 52n; 26*n czy 26n ?
5 lis 23:17
kujonek: tak jak sugerujesz jest, za bardzo nie umiem tutaj pisać i te wszystkie cyfry poza też się
tyczą potęgi
czyli 3 do potęgi 2n − 2
5 lis 23:23
Basia:
32n−2 ⇒ po "daszku" trzeba napisać {2n−2}
5 lis 23:36
kujonek: aha, a umiesz to rozwiązać ?
5 lis 23:38
Basia:
32n−2 + 52n−1 |14
1.
n=1
L = 30 + 51 = 1+5 = 6
dla n=1 twierdzenie nie jest prawdziwe
n=2
L = 32 + 53 = 9+125 = 134
dla n=2 też nie jest
no to chyba nie jest w ogóle prawdziwe
może jakiś błąd w zapisie
5 lis 23:49
Basia:
sprawdź, zajrzę jutro, bo teraz muszę kończyć
5 lis 23:50
kujonek: mój błąd bo spojrzałem się na inny przykład tam zamiast 2n powinno być 4n , przepraszam
5 lis 23:52
Basia: powinno być chyba tak
34n−2 + 52n−1 |14
1.
n = 1
L = 32 + 51 = 9+5 = 14 = 14*1 |14
2.
Z: 34n−2 + 52n−1 = 14*p ⇒ 34n−2 = 14*p − 52n−1 gdzie p∊C
T: 34(n+1)−2 + 52(n+1)−1 = 14*r gdzie r∊C
dowód:
34(n+1)−2 + 52(n+1)−1 =
34n+2 + 52n+1 =
34n−2+4 + 52n−1+2 =
34n−2*34 + 52n−1*52 =
81*[ 14p − 52n−1 ] + 25*52n−1 =
14*81p + 52n−1*[ 25 − 81 ] =
14*81p − 56*52n−1 =
14*81p − 14*4*52n−1 =
14*[ 81p − 4*52n−1 ]
co należało udowodnić, bo 81p − 4*52n−1 = r ∊C
6 lis 09:15