Styczna
Szybi: Dla jakich wartości x0 styczne do krzywych y =x
2 i y = x
3 są równoległe?
Proszę o pomoc
5 lis 23:02
Basia:
a co jest współczynnikiem kierunkowym stycznej do krzywej y=f(x) w punkcie x0 ?
pamiętasz ?
5 lis 23:07
Szybi: no wlasnie tego nie ma w zadaniu i dlatego mam problem..bo nie wiem co trzeba zrobic... a mam
| | 2 | |
odpowiedzi i i jest x0 = 0 i x0 = |
| |
| | 3 | |
5 lis 23:09
Basia:
tego nie będzie w zadaniu, to ma być w głowie
jeżeli
y = f(x)
y = ax+b styczna w p−cie x0
to
a = f'(x0)
U Ciebie:
f(x) = x2 ⇒ f'(x) = 2x
g(x) = x3 ⇒ g'(x) = 3x2
styczne będą równoległe ⇔ gdy ich współczynniki kierunkowe będą równe ⇔
2x = 3x2
3x2 − 2x = 0
x(3x−2)=0
dokończ sobie
5 lis 23:14
Szybi: aha dziekuje
5 lis 23:19
Darek: Wie może ktoś jak to dokończyć ? Bo ja siedzę nad tym i nie mogę sobie poradzić.
7 cze 13:20
JL: rozwiązać równanie
7 cze 13:25
zawodus: No bez przesady, że rozumiesz początek, a prostego równania nie umiesz rozwiązać?
7 cze 13:30
Darek: Nie wiem w jaki sposób ale najwidoczniej zapomniałem jak się takie równania rozwiązuje, ale już
sobie poradziłem.
7 cze 14:03