promien zbieznosci
kaja: obliczyc promien zbieznosci szeregu i zbadac jego zbieznosc na krancach przedzialu zbieznosci
∞
n=1
5 lis 22:08
Jack:
z d'Alemberta:
| | an+1 | | | |
limn→∞| |
| |=limn→∞| |
| |=
|
| | an | | | |
| | xn | | |x| | | n | | |x| | |
=limn→∞| |
| |= |
| limn→∞| |
| |= |
| <1
|
| | (n+1)5 | | 5 | | n+1 | | 5 | |
czyli
|x|<5 ⇒ x∊(−5,5)
na oko widać, że funkcja wykładnicza z liczniku powinna mieć podstawę taką, jaka wyszła, aby
szereg był zbieżny (będzie wówczas szeregiem geometrycznym o ilorazie |q|<1)
5 lis 22:15
Jack:
ooch... zapomniałem o krańcach przedziału... no ale to wystarczy już tylko wstawić i zobaczyć
co wyjdzie. Raz będzie harmoniczny − rozbieżny (dla x=5), drugim razem warunkowo zbieżny (dla
x=−5)
5 lis 22:30