Twierdzenia Pitagorasa
Pomocy!: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 41cm, natomiast długość jednej z
przyprostokątnych tego trójkąta stanowi 22,5% długości drugiej przyprostokątnej. Oblicz
długość przyprostokątnych.
PROSZĘ O POMOC!:(
Witam! mam do rozwiązania podstawowe zadanie z Twierdzenia Pitagorasa, ale niestety ja
nie wiem jak je zrobić bo mnie na lekcji nie było

proszę o pomoc!
15 mar 20:01
Spike: Najpierw narysuj sobie ten trójkąt
Przeciwprostokątna c=41cm
Wzór z trójkąta pitagorasa to a2+b2=c2
a i b to przyprostokątne
skoro jedna przyprostokątna wo 22,5%=0,225 drugiej, to wzór ma postać ( przyjmuję, że b
jest tą krótszą)
a2+(0,225a)=412
teraz rozwiązujesz równanie, a na końcu pierwiastkowanie i wyjdzie ci długość
przyprostokątnej a
Jak już będziesz miał/a a, to możesz obliczyć b.
15 mar 20:07
Spike: sorki, ale jakoś źle mi zapisało ten wzór:
a2+(0,225a)2=412
15 mar 20:08
Spike: Jak nie będziesz wiedział/a jak coś zrobić napisz, jeszcze będę siedział trochę.
15 mar 20:09
Pomocy!: niewychodzi mi to pierwiastkowanie
15 mar 20:15
Spike: chwila
15 mar 20:16
Spike: a2+0,050625a2=1681
1,050625a2=1681 /:1,050625 tutaj trzeba podzielić, żeby zostało samo a2
a2=1600
a=40
b=0,225*a
b=0,225*40=9
odp. przyprostokątna a ma 40cm, b ma 9cm
15 mar 20:18
Pomocy!: dziękuję bardzo za pomoc!
15 mar 20:22