∡DAB = 90 ⇒ ∡BAD = 90
α= 45 ⇒ △ADC jest prostokątny, równoramienny ⇒ AD=CB = b
a−b+c+3b = 24+6√2
a+2b+c = 24+6√2
chyba za mało danych; liniami przerywanymi pokazuję, że takich trapezów może być wiele
a z podanych warunków wynika tylko to jedno równanie z trzema niewiadomymi
drugie można napisać z tw. Pitagorasa
b2 + (a−b)2 = c2
albo próbować tak:
sinβ=bc
cosβ=a−bc
b = c*sinβ
a−b = c*cosβ
c*cosβ+c+3c*sinβ = 24+6√2
c(1+cosβ+3sinβ) = 24+6√2
ale to nadal jedno równanie i dwie niewiadome
sprawdź czy tam czegoś z treści nie opuściłeś
a + b + c + d = 24 + 6√2
|AC| = c = 16√2
| |AC|√2 | 16√2*√2 | |||
d = b = | = | = 16
| ||
| 2 | 2 |
| a+b | 32+16 | |||
P = | *d = | *16 = 384
| ||
| 2 | 2 |
| d | 16 | √2 | ||||
sin α = | = | = | ||||
| c | 16√2 | 2 |