Rozwiąż równania( wartość bezwzględna)
wolelogike: |x−1|+|x+2|+|x−5|=0
Wiem, że jest to równanie sprzeczne, ale nie mam pomysłu jak zabrać się do tego typu zadań,
bardzo proszę o pomoc...
i
|x−3|+|x2−9|=0
tutaj ma wyjść =3
5 lis 21:20
Eta:
1/ |x−1| + |x+2| = − |x−5| −−− sprzeczność
2/ |x−3| + |x−3|*|x+3|= 0
|x−3|*( 1 + |x+3|)=0
| x−3|=0 v |x+3|= −1 −−− sprzeczność
x= 3
5 lis 21:33
wolelogike: Skąd to |x+3|=−1 ?
5 lis 21:40
wolelogike: A nie, nie, rozumiem.
Dziękuję bardzo za odpowiedź!
5 lis 21:41
Eta:
5 lis 21:47
wolelogike: Mam jeszcze problem z przykładem:
|x+2|=−1|(x−2)(x+2)|
Jak to rozwiązać?
5 lis 22:02
Eta:
|x+2| = −|x−2|*|x+2|
|x+2| + |x−2|*|x+2|=0
|x+2|( 1 +|x−2|)=0 a*b=0 <=> a=0 v b=0
|x+2|=0 v |x−2|= −1 −− sprzeczność
odp: x= −2
5 lis 22:08
Aga: Ix+2I+I(x−2)(x+2)I=0
Ix+2I+Ix−2I*Ix+2I=0
Ix+2I(1+Ix−2I)=0
Ix+2I=0 lub 1+Ix−2I=0→równanie nie ma rozwiązania
x=−2
5 lis 22:09
wolelogike: Dziękuję bardzo!
5 lis 22:10