stusunek
zenek: Andrzej przyrzadza napój owocowo-mleczny z mleka w cenie 1,20 zł za 1l, przecieru
jagodowego w cenie 5zl za 1l. W jakim stosunku należy wymieszać, aby cena napoju była
równa 2zł za 1l ?
15 mar 19:56
tim: x - ilość pierwszego
y - ilość drugiego
1,2x + 5y = 2
x + y = 1
Rozwiąż. Jeżeli nie wiesz skąd się co wzięło napisz.
15 mar 19:59
zenek: x = 15/19
y = 4/19

jak to zapisac w tym stosunku ?
x/y ?
15 mar 20:12
Spike: po prostu: stosunek 15/19 : 4/19, albo 15/19 do 4/19
15 mar 20:13
zenek: tak myslalem

dzieki
15 mar 20:14
tim: Albo 15:4
15 mar 20:15