Rozwiąż
Sonia19: Rozwiąż równanie:
|x+2|+|x−1|=10
x+2+x+1=10
2x=9
x=4.5
−x−2−x+1=10
−2x=11
x=−5.5
Dobrze to robię?
5 lis 21:10
Eta:
Niestety źle
5 lis 21:11
Sonia19: a co jest źle?:(
5 lis 21:12
Sonia19: założenia wartość bezwględna większa od 0
x+2>0
x>−2
x−1>0
x>1
A co dalej?
5 lis 21:14
Eta:
I I
I I II I III
−−−−−−−−− −2−−−−−−−−−−−− 1−−−−−
I / dla € (−∞, −2) −x−2−x+1= 10
II / dla x€ <−2, 1) x+2 −x+1=10
III / dla x€ <1, ∞) x+2+x−1=10
każde z rozwiązań musi należeć do danego przedziału
5 lis 21:17
Sonia19: Proszę o pomoc:(
5 lis 21:17
5 lis 21:19
Sonia19: Jeśli nie należy to co piszemy?
5 lis 21:27
rumpek:

|x+2|+|x−1|=10
1. Wypisuję miejsca zerowe: x
o = −2; x
o = 1
2. Układam przedziały:
1
o x∊(−
∞;−2)
2
o x∊<−2,1)
3
o x∊<1,+
∞)
3. Opuszczam przedziałami znak wartości bezwzględnej.
Dla 1
o x∊(−
∞;−2)
−(x + 2) − (x − 1) = 10
−x − 2 − x + 1 = 10
−2x − 1 = 10
−2x = 11 / : (−2)
| | 11 | |
x = − |
| = − 5,5 ∊ (−∞;−2) |
| | 2 | |
Reszta podobnie
5 lis 21:27
Sonia19: Nie wiek skad ten przedział 1o x∊(−∞;−2)
5 lis 21:38
Sonia19: nie wiem* help:(
5 lis 21:42
Sonia19: Pomóżcie

nie wiem skad wzial sie ten pierwszy przedzial tylko o to mi chodzi
5 lis 21:59
Sonia19: 1o x∊(−∞;−2)
dlaczego jest taki przedział?
5 lis 22:18
Eta:
Liczysz miejsca zerowe pod modułami
x+2=0 => x = −2 i x−1=0 => x= 1
i rozpatrujesz przedziały na osi liczbowej
na lewo od −2 czyli (−∞, −2) itd... tak jak zaznaczył Ci rumpek na rysunku
5 lis 22:22
Sonia19: dzieki
5 lis 22:26
Sonia19: 2o −x−2+x−1=10
−3=10?
i co z tym?
5 lis 22:31
Eta:
sprzeczność ... czyli brak rozwiązania w tym przedziale
5 lis 22:59
fefefefe: 2|x−4|+|3x−12|<4+|8−2x|
8 lis 18:12
jc:
|x+2|+|x−1|=10
Odległość pomiędzy −2 a 1 wynosi 3. Pomyśl, że przyczepiasz sznurek o długości 10
do punktów −2 i 1. Dokąd sięga po naciągnięciu?
(10−3)/2 = 3,5
Szukane punkty: 1 + 3,5 = 4,5 oraz −2−3,5=−5,5.
8 lis 18:19
jc:

Tu masz rysunek.
8 lis 18:23
jc: Oj, pomyliłem liczby (2 zamieniłem z 1), ale to nie ma znaczenia.
8 lis 18:24
jskbdd: 2x2−(2x+1)(x−2)=5 {tam na początku po 2 jest do kwadratu jak cos)
6 mar 19:58