Kombinatoryka
Lissa: Na ile sposobów można 8 różnych czapek rozmieścić w trzech szufladach?
5 lis 21:10
Jack:
| | | | | |
38−( | + | ) −wszystkie możliwości umieszczenia 8−miu czapek w 3−ech szufladach minus |
| | | |
przypadki, że wszystkie wpadły do jednej szuflady lub do dwóch.
5 lis 21:21
Lissa: | | | | | |
ale w 38 posłużyłeś się wariacją bez powtórzeń, a w | + | kombinacją z dwumianu |
| | | |
Newtona ?
5 lis 21:26
Lissa: dodam, że możliwe są odpowiedzi:
W83
43
83
256
5 lis 21:27
Jack:
| | | | | |
w 38 posłużyłem się tw. o mnożeniu, natomiast w | i | faktycznie kombinacją 1− i |
| | | |
2−elementową ze zbioru 3−elementowego
5 lis 21:32
Jack:
to nieprawda przecież
5 lis 21:38
Jack:
cwaniak...
5 lis 21:39
Eta:
5 lis 21:40
Lissa: | | | | | |
a nie powinno być 83 − ( | + | ) ? |
| | | |
5 lis 21:41
5 lis 21:43
Eta:
kule → szuflady
8→ 3 38 = W38
odp 1/
5 lis 21:44
Jack:
ale jeśli damy 3
8 to nie za każdym razem pakujemy skarpetki do TRZECH szuflad, czasem też do
dwóch lub tylko do jednej.
5 lis 21:47
Lissa: Na ile sposobów można 4 białe kule rozmieścić w trzech szufladach?
5 lis 21:48
Eta:
Takie sytuacje już są uwzględnione w 38 sposobów
5 lis 21:50
Eta:
kule do → szuflad
4 → 3 34 sposobów
5 lis 21:51
Jack:
są uwzględnione, a być nie powinny bo wówczas nie pakujemy skarpet do TRZECH szuflad.
5 lis 21:52
5 lis 21:53
rumpek:
Takie zadanie:
Jest 8 pudełek i 9 kul, na ile sposobów można umieścić kule w pudełkach
a) wszystkie znajdą się w różnych pudełkach
b) wszystkie kule znajdą się w 3 pudełkach
a) 8
9
Na podstawie zadania tego co podałem sądzę, że Jack ma rację
5 lis 21:55
Aga: Pierwszą kulę umieszczamy w 1 lub 2 lu 3 szufladzie, możemy to zrobić na 3 sposoby
i drugą kulę możemy umieścić w jednej z 3 szuflad,czyli mamy też 3 możliwości.
Podobnie trzecią kulę umieszczamy w jednej spośród trzech szuflad, czyli 3 sposoby.
I czwartą kulę umieszczamy w 1 lub 2 lub 3 szufladzie tzn. mamy 3 możliwości.
Ostatecznie 3*3*3*3=34.
5 lis 22:00
Jack:
thx,
rumpek 
^^
Aga, zobacz, że istnieje możliwość przy takim sposobie zliczania
jaki pokazałaś, aby np. wszystkie kule wpadły do jednej szuflady. Wtedy NIE będą w trzech
szufladach
5 lis 22:03
Eta:
5 lis 22:03
Jack:
nie wierzę, że takie głupoty wypisuje nasza Eta...
5 lis 22:05
Basia:
Ależ Eta ma rację !
Masz uwzględnić wszystkie możliwe rozmieszczenia, a nie liczyć prawdopodobieństwo, tego,
że żadna szuflada nie jest pusta.
A we wszystkich możliwościach są też te, gdy jedna, a nawet dwie są puste.
5 lis 22:09
Eta:
Jack 
co Ci nie pasuje?
5 lis 22:10
Eta:
He he

Nie wierzę ,że takie głupoty o Ecie wypisuje
Nasz Jack
5 lis 22:13
Basia:
Jack jeżeli mama wyznaczy Ci trzy szuflady, w których masz rozmieścić swoje ciuchy
(i powie, że reszta jej nie obchodzi) to możesz wszystko wpakować do jednej ? albo do dwóch ?
5 lis 22:13
Desu: Na ile sposobów można ubrać skarpetki z dwóch różnych par?
5 lis 22:18
Jack:
to ma być rozmieszczenie w trzech szufladach − tzn. rozumiem przez to, że w każdej coś musi
być. Nie wiem po co, Basiu, wspomniałaś prawdopodobieństwo − przecież tego nie liczę.
Licząc 38 uwzględniamy przypadek że wszystko wpada do jednej szuflada, jednak wg mnie NIE
jest to przykład rozmieszczenia skarpetek z trzech szufladach.
5 lis 22:18
Aga: A kto powiedział, że wszystkie szuflady mają być zajęte?
5 lis 22:23
Basia:
1. no to źle rozumiesz; wszystkie możliwe rozmieszczenia w N szufladach (wagonach itp), to
także te przy których k<N szuflad (wagonów itp.) jest pustych
2. wspomniałam o prawdopodobieństwie, bo często są takie zadania i możliwe, że się
zasugerowałeś
5 lis 22:24
Jack:
w treści zadania: problem "jak rozmieścić w TRZECH szufladach".
5 lis 22:24
Eta:
Może ...

Ci pomoże
Jack
5 lis 22:26
Jack:
nie zgadzam się, Basiu. Wiele razy robiłem takie zadania, pamiętam też że na studiach
podobnie robiłem − za każdym razem taka była interpretacja. Poza tym, zdaje się że już kiedyś
o czymś podobnym rozmawialiśmy na tym forum (tego nie jestem pewien).
Z wagonami to jeszcze lepiej widać − np. w metodzie zliczania... Szczególnie, że często robi
się tak, że najpierw wybiera się wagony a potem upycha do nich ludzi, odrzucając przypadki
kiedy wybrane wagony miałyby być puste (podobnie jak w poscie rumpka).
5 lis 22:29
Jack:
dzięki

mam uczulenie
5 lis 22:29
Aga: Nie kłóćcie się ,bo 4 kule można włożyć do 3 szuflad na 34 sposoby.
5 lis 22:30
Basia:
Jack masz 10 skarpet i masz je schować mając do dyspozycji trzy szuflady.
Na ile sposobów możesz to zrobić ?
Możesz na 310
A głowę daję, że wpakujesz wszystkie do jednej.
5 lis 22:32
Jack:
aaa... to co innego,
Basiu! Co innego kiedy mam wykorzystać (=spakować do) 3 szuflady, a
co innego gdy mam tylko do dyspozycji... Dobra, nie kłóćmy się

Myślę, że wszyscy
przysłuchujący się wiedzą w czym rzecz.
5 lis 22:34
Basia:
No oczywiście, że się zasugerowałeś.
To jest zadanie typu:
Na ile sposobów można rozmieścić 10 osób w 3 wagonach, tak aby żaden nie był pusty.
I to jest zawsze w treści zaznaczone, jeżeli właśnie o to chodzi.
5 lis 22:35
Eta:
To ja idę na .....

a Ty
Basiu?
5 lis 22:36
Basia:
Też Eto. Do miłego..... za chwilę.
5 lis 22:37
Lissa: Kule są nierozróżnialne, więc nie można z wariacji − będzie mniej tych możliwości.
5 lis 22:58
Eta:
Nie zaczynaj nowego wątku,bo wszystko zostało już wyjaśnione !
5 lis 23:01
Gustlik: Na ile sposobów można 8 różnych czapek rozmieścić w trzech szufladach?
Eta ma rację, będzie wariacja z powtórzeniami. Każdej z tych 8 czapek trzeba
przyporządkowac numer szuflady, do której ma być włożona, czyli:
Czapka nr 1 − 3 sposoby
Czapka nr 2 − 3 sposoby
.......................................
Czapka nr 8 − 3 sposoby
Czyli zgodnie z regułą mnozenia wychodzi 3*3*3*3*3*3*3*3=38
6 lis 02:29